Karlstads kommun publicerade denna vecka ett fint jobbporträtt av vår härliga medlem Andrej på sitt Intranät Solsidan. Han har godkänt att vi får dela denna artikel även hos oss.
Mitt jobb och jag
Andrej har varit med sedan starten av Sola bygg- och möbelåterbruk
Andrej Mikhaylenko började arbeta på byggåterbruket 2020, bara några månader efter att verksamheten startat. Hans första tanke var att prova på jobbet under en period och sedan gå vidare, men så blev det inte. Andrej är fortfarande kvar idag och är en viktig kugge i det dagliga arbetet och verksamhetens utveckling.
Andrej har varit med under både uppbyggnaden och driften av verksamheten. Han beskriver sig själv som en allt-i-allo som gör det som behövs: från rekonditionering, transportansvar, butikshantering, testning och bedömning av olika material och produkter, samt vid tillfällen fördelat arbetsuppgifter till kollegor i samband med verksamhetsplanering.
– Jag är som en bläckfisk; jag har många armar och är multifunktionell. Jag är där jag behövs. Jag är en idéspruta och gillar att starta diskussioner och fundera på hur vi kan förbättra verksamheten. Jag har arbetat med allt från administration, transport och logistik, butik, demonteringsarbete till verksamhetsplanering. Jag var också delaktig i att skapa återbrukets ursprungliga affärsplan. Initialt var tanken att starta en ekonomisk förening, ett arbetsintegrerande socialt företag, men det gick inte att genomföra. Själva processen gav mig dock mycket värdefull erfarenhet, berättar Andrej med ett leende.
”Tänk globalt – agera lokalt”
Byggåterbruket tar emot och säljer överskott av byggmaterial, vitvaror och annat för både inomhus- och utomhusmiljö. Verksamhetens grundpelare är miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Byggåterbruket erbjuder också arbetsträning för personer som vill närma sig den reguljära arbetsmarknaden, i samarbete med arbetsmarknads- och socialförvaltningen. I samma lokaler finns även kommunens interna möbelåterbruk.
– Jag vill alltid gå till jobbet. Det är meningsfullt, vi gör faktiskt skillnad. Det handlar om att tänka globalt och agera lokalt. Genom att ta hand om och återanvända byggmaterial, inredning och möbler minskar vi påverkan på miljön. Vi är en del av den cirkulära ekonomin. Den sociala biten – att hjälpa människor i arbete och att skapa en bra arbetsmiljö – är också en stor drivkraft för mig. Jag är glad att jag har fått vara med och se hur verksamheten har utvecklats genom åren, att vi har kunnat erbjuda människor en plats att växa, ökat omsättningen och flyttat till nya och fina lokaler på Örsholmen, säger Andrej.
Vägen till byggåterbruket
Andrej flyttade från Ryssland till Sverige 2005. Han började med att studera svenska och drömde om att bli rockstjärna eller musiklärare. Han spelade trummor, började på musiklinjen vid Sundstagymnasiet och fortsatte sedan med jazzlinjen på Ransäters folkhögskola.
– Efter flera år av studier kände jag att jag behövde en paus från musiken, så jag började söka jobb. Jag fick ett vikariat på Coop i Molkom och blev senare fast anställd som ansvarig för grönsaksavdelningen på Coop Kronoparken. Men efter en cykelolycka skadade jag knäet, och det ledde till en kedja av olika hälsoproblem som satte mig ur spel i några år.
Efter en sjukskrivning utbildade han sig till livsmedelsoperatör, undersökte möjligheterna att starta eget företag och kom till slut i kontakt med socialtjänsten. Så småningom började han arbetsträna inom en kommunal verksamhet med fokus på odling och snickeri.
– Under min tid där fick jag höra om en plats på Byggåterbruket och att det kanske skulle passa mig. Jag gick på en intervju och här är jag nu. Jag trodde att jag bara skulle vara här några månader och sedan gå vidare, men jag är fortfarande kvar. Jag är tacksam för att jag har fått en plats där jag kan växa och testa på så mycket. Resan är inte över än, och det bara att kämpa på vidare. Tack till alla som bidragit och fortsätter att bidra till den här verksamheten. Jag är stolt över alla som har varit med på resan och glad över möjligheten att få arbeta med något jag verkligen tycker om, säger Andrej.
Namn: Andrej Mikhaylenko
Ålder: 36 år
Yrke: Servicepersonal på teknik- och fastighetsförvaltningen.
Intressen: Tränar på Karlstads bågskytteklubb, odling av grönsaker på sommaren, mekande och reparationer – både på jobbet och på fritiden.